ETS tanácsadás

Az EU ETS az éghajlatváltozás elleni küzdelem uniós politikájának sarokköve, és kulcsfontosságú eszköze az üvegházhatású gázok kibocsátásának költséghatékony csökkentésében. Ez a világ első jelentős szén-dioxid-piaca, és továbbra is a legnagyobb. Segítséget nyújtunk gazdálkodó szervezeteknek az EU ETS-sel kapcsolatos tervezési, modellezési, jelentéstételi feladatoktól kezdve egészen a forrásokhoz való hozzájutásig.

 

1. Innovációs Alap

Forrás: az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszere (EU ETS). 

Teljes keret: A keret mérete az ETS kvótaártól függ, az Európai Bizottság becslése szerint várhatóan 40 milliárd euró uniós szinten a 2020-2030-as időszakra összesen. 

Pályázható projektméret: 2,5 – 250 millió euró között, a kis és nagy projektek külön kategóriában versenyeznek a forrásért

Mit támogat? Az ipari alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák és eljárások – ideértve a szén-dioxid-elkülönítést és -hasznosítást („CCU”), valamint karbonintenzív termékeket helyettesítő termékeket, a szén-dioxid elkülönítése és geológiai tárolása („CCS”), innovatív megújulóenergia-technológiák, energiatárolási technológiák első, nagyméretű demonstrációs projektjeit. Lényeges tehát, hogy innovatív technológiáról legyen szó, amely már elég érett az ipari méretű demonstrációhoz, de még piaci alapon nem valósulna meg. Továbbá, támogatja áttörést jelentő, innovatív technológiákat és az infrastruktúrát, ideértve a tengeri, a légi, a vasúti és a közúti közlekedési ágazat dekarbonizációja érdekében az alacsony és zéró szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok előállítását is, többek között a közösségi közlekedési formákhoz, például a közforgalmú személyszállításhoz és a távolsági buszközlekedéshez kapcsolódóan. 

Hogyan érhető el? A pályázatot az Európai Bizottság alá tartozó Európai Klíma-, Infrastrukturális és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynöksége (CINEA) írja ki és angol nyelven lehet benyújtani. Az EU egész területéről érkeznek beadványok. Évente két pályázati kiírás szokott lenni: egy a 7,5 millió eurót meghaladó nagy projekteknek, egy a kisebbeknek. A túljelentkezés elég jelentős, viszont az olyan projektek, amelyek ígéretesek, de nem nyertek, projekt-fejlesztési támogatásban részesülhetnek, amely a következő kiíráson való győzelmi esélyeket nagyban növeli. A projektek immár versenyeztetéses ajánlattétel útján is nyerhetnek támogatást.

Mekkora a támogatási intenzitás? Legfeljebb 60%, amely mellé a magyar Kormánytól további önrész-támogatást lehet igényelni.  Versenyeztetéses ajánlattételi eljárás esetén viszont akár 100% is lehet.

 Forráshoz jutás időigénye: Eljárásrendtől függ, de nagyjából egy év.

 Jogi háttér: 2003/87/EK irányelv, (EU) 2019/856 bizottsági végrehajtási rendelet

 Miben tudunk segíteni? Vállaljuk a pályázati dokumentáció előkészítését, illetve az egyéb kapcsolódó tanácsadást.

 

2. Modernizációs Alap

Forrás: az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszere (EU ETS).

Teljes keret: A keret mérete a kvótaártól függ, becsléseink alapján Magyarország részesedése 2021-2030. között összesen jóval meghaladhatja az 1000 milliárd Ft-ot, beleértve azt is, hogy a Kormány döntésével további forrásokat is irányíthat az Alapba, amelyre a korábbi 10c derogációs mechanizmus megmaradt keret esetén már került sor.

 Pályázható projektméret: a különböző témájú pályázati kiírások igen változatosak e tekintetben.

 

Mit támogat? Az EU 10 alacsony jövedelmű tagállamában, köztük Magyarországon az energiahatékonyság javítását és az energetikai rendszerek fejlesztését célzó projekteket. Kiemelten támogatja a következő területeket, a forrás 80%-át kötelező ezen célokra fordítani:

  •  a megújuló forrásokból, többek között a megújuló hidrogénből származó villamosenergia-termelés és -felhasználás;
  • a megújuló energiaforrásokból történő fűtés és hűtés;
  • a teljes energiafelhasználás csökkentése energiahatékonyság révén, többek között az ipar, a közlekedés, az épületek, a mezőgazdaság és a hulladékgazdálkodás területén;
  • energiatárolás és az energiahálózatok – ezen belül a keresletoldali szabályozás, a távfűtési vezetékek és a villamosenergia-átviteli hálózatok – korszerűsítése, valamint a tagállamok közötti összeköttetések bővítése és a kibocsátásmentes mobilitást szolgáló infrastruktúra;
  • az alacsony jövedelmű háztartások támogatása, többek között a vidéki és a távoli területeken az energiaszegénység kezelése és fűtési rendszereik korszerűsítése érdekében; továbbá
  • igazságos átmenet a kedvezményezett tagállamok szén-dioxid-függő régióiban, széntüzeléses projektek nem támogathatóak, az idő előrehaladtával pedig fokozatosan kiszorulnak a támogatható körből a földgázzal érintett projektek is.

 Hogyan érhető el? A forrást a magyar Kormány hívja le egy konkrét célra az Alap uniós szintű beruházási bizottságától és teszi elérhetővé a hazai szereplők számára pályázati kiíráson keresztül vagy egyedi projektként (Magyarországon eddig még csak előbbire volt példa, az energiaközösségek, a távhő-hálózatok fejlesztése és hálózati áramtárolás területén).  Azaz vagy a Kormány által meghirdetett tendereken lehet elindulni, vagy az illetékes minisztériumot (EM) lehet megkeresni a projekt-javaslatokkal.

 Mekkora a támogatási intenzitás? A Kormány által kiírt pályázattól függ. A fenti listán szereplő tételek esetén elvben lehetne akár 100% is, egyéb projekteknél 70%, de az uniós állami támogatási szabályok projekttípustól függően ennél szigorúbb szabályokat is előírhatnak.

 Forráshoz jutás időigénye: A Kormány által kiírt pályázattól függ. Magyarország számára 3-9 hónap.

 Jogi háttér: 2003/87/EK irányelv, (EU) 2020/1001 bizottsági végrehajtási rendelet

 Miben tudunk segíteni? Pályázatírás a Kormány által megjelentetett tenderekhez, koncepció kidolgozása az EM felé új pályázat kiírása vagy egyedi projekt támogatása érdekében.

 

3. Zöld célokra fordított tagállami kvótabevételek

Forrás: az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszere (EU ETS). 

Teljes keret: A keret mérete a kvótaártól függ. Becsléseink alapján, a jelenleg hatályos szabályozás szerint a 2021-2030-as időszakra összesen meghaladhatja a 2000 milliárd Ft-ot is. 2024-től minden kvótabevételt zöld célokra kell fordítani. 

Pályázható projektméret: a különböző témájú pályázati kiírások igen változatosak e tekintetben.

Mit támogat? Támogathatóak:

  • az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére, az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra, valamint a kibocsátáscsökkentést és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó kutatás és fejlesztés, valamint demonstrációs projektek finanszírozására,
  • a megújuló energiaforrásból megvalósuló energiatermelés fejlesztésére,
  • a megújuló energiához és az energiahatékonysághoz kapcsolódó kutatás-fejlesztésre,
  • erdőtelepítésre,
  • CO2 elkülönítésére és geológiai tárolására,
  • az alacsony kibocsátású közlekedésre és tömegközlekedési eszközökre történő átállás ösztönzésére;
  • az energiahatékonyság, a távfűtési rendszerek és a hőszigetelés javítására,
  • igazságos átmenetre vonatkozó projektek. Több pont nem csak hazai, hanem harmadik országokban való végrehajtás esetén is támogatható.

Miután a 2027-től várhatóan elindul az épületekre, a közúti közlekedésre és kis ipari üzemekre vonatkozó új kibocsátás-kereskedelmi rendszer, az abból befolyó összeget Magyarország közvetlenül vagy a Szociális Klímaalapon (lsd. alább) keresztül újra-elosztva kapja meg, és az épületek és a közlekedés zöldítésére, valamint az alacsony jövedelmű csoportok támogatására használhatja fel.

Hogyan érhető el? A forrást a magyar Kormány kapja meg és teszi elérhetővé a hazai szereplők számára pályázati kiíráson keresztül vagy egyedi projektként (Magyarországon mindkettőre volt már példa). Azaz vagy a Kormány által meghirdetett tendereken lehet elindulni, vagy az illetékes minisztériumot (EM) lehet megkeresni a projekt-javaslatokkal. 

Mekkora a támogatási intenzitás? A Kormány által kiírt pályázattól függ. Az uniós állami támogatási szabályok projekttípustól függően határozzák meg.

Forráshoz jutás időigénye: A Kormány által kiírt pályázattól függ, vagy egyedi projektként 3-6 hónap alatt odaítélhető (feltéve, hogy nem igényel állami támogatási notifikációt az Európai Bizottság felé).

 Jogi háttér: 2003/87/EK irányelv, 2012. évi CCXVII. törvény, 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet

Miben tudunk segíteni? Pályázatírás a Kormány által megjelentetett tenderekhez, koncepció kidolgozása új pályázat kiírása vagy egyedi projekt támogatása érdekében.

 

4. Szociális Klímaalap

A forrás 2026-től lehet elérhető, mértéke meghaladhatja a 600 milliárd Ft-ot. A felhasználása a közúti közlekedés és az épületek dekarbonizációja és energiahatékonysága, illetve az alacsony jövedelmű csoportok energia-támogatása lehet; a pontos felhasználásról a következő években megalkotásra és az Európai Bizottsággal jóváhagyatásra kerülő Szociális Klímatervek alapján kerül majd sor.

Eddigi tevékenységünkért keresse fel a referenciák oldalunkat. Amennyiben felkeltettük
érdeklődését, forduljon hozzánk elérhetőségeinken.